PACIENTI

Am gandit aceasta pagina in speranta ca informatiile prezentate va vor fi de folos!

Toate persoanele, indiferent de varsta sau pregatirea profesionala, devenim fara voia noastra pacienti, macar o data in viata!

Din pacate!

In acest caz, consider ca trebuie sa fim si bine informati.

Nefiind multi de specialitate si nestiind intotdeauna ce drepturi avem ca pacient, consider ca putinele informatii gasite aici va vor ajuta sa fiti constienti de incidentele care pot surveni in urma utilizarii dispozitivelor medicale reprocesate inadecvat pentru dumneavoastra.

Dispozitivele medicale reutilizabile sunt dispozitive pe care furnizorii de servicii medicale (spital, medic stomatolog, medic de familie, etc) le pot reutiliza pentru a diagnostica si a trata cat mai multi pacienti.

Exemple de dispozitive medicale reutilizabile : pense chirurgicale, instrumentarul folosit in stomatologie, endoscoapele, stetoscoapele,etc

Cand sunt utilizate la un pacient, acestea se contamineaza cu microorganisme. Pentru a evita orice risc de infectie cu astfel de dispozitive pe care le numim contaminate, dispozitivele sunt supuse reprocesarii.

Reprocesarea este un proces detaliat,in mai multe etape, in care dispozitivul se curata, se dezinfecteaza sau se sterilizeaza, dupa caz.

Riscul de infectare din reprocesarea defectuoasa sau inadecvata ( nu sunt bine curatate , nu se foloseste un detergent corespunzator, nu se tin suficient timp in dezinfectant, nu se sterilizeaza sau nu se folosesc sterilizatoare omologate, etc) este mare. De aceea, intotdeauna ,inainte de orice procedura planificata trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra!

Aceste dispozitive sunt utilizate pentru o varietate de proceduri (stomatologice, chirurgicale,etc) , inclusiv endoscopiile (colonoscopii, bronhoscopii, etc)

Inainte de a avea parte de orice procedura trebuie sa cititi, sa intrebati persoanele competente si sa aflati cat mai multe despre procedura si despre pasii pe care unitatea medicala ii urmeaza pentru a-si tine pacientii in siguranta!

Furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala (spital, policlinica, medic stomatolog, medic de familie, doctor, asistent, infirmier,etc) este o sursa pentru informatii in acest process de ingrijire a noastra ca pacienti.

Asa ca ne-am gandit sa va oferim sfaturi pentru a discuta cu medicul dumneavoasra!

Un om informat este un om puternic!

Asociatia noastra isi propune, dupa cum ati vazut, sa faca eforturi de implementare a acestor tehnici de reprocesare corecte in toate unitatile medicale , de a educa din punct de vedere profesional personalul medical din domeniu si de a ne ajuta sa putem si noi ca simpli pacienti sa aflam amanunte despre pericolul la care ne expunem in aceste nefericite cazuri.

Avem dreptul ca in cazul in care suntem programati la o procedura intr-o unirtate medicala (spital, cabinet stomatologic, etc) , sa ni se prezinte pachetele cu instrumente, sa observam ca sunt sterile, nedeteriorate,etc.

Fiecare dispozitiv medical reutilizabil are instructiuni de reprocesare , la care noi ca pacienti ,nu avem acces.

De aceea trebuie sa ne bazam pe costiinta lucratorilor medicali, oricare ar fi acestia!

Reprocesarea adecvata a dispozitivelor medicale este VITALA pentru protejarea sigurantei pacientului!

Curatarea inadecvata a dispozitivelor medicale , dupa utilizarile la pacienti, poate duce la retinerea de sange , tesuturi sau alte resturi biologice pe acestea. Resturile pot permite microbilor sa supravietuiasca procesului de dezinfectie sau de sterilizare si asa sa apara infectiile asociate actului medical, adica infectii care apar in timp ce ni se face o procedura medicala. Nu numai curatarea incorecta pune probleme. Inchipuiti-va ca un instrument tinut in dezinfectant chimic, nu a fost bine clatit sau nu s-a folosit o apa de calitate! Imediat pot sa apara iritatii ale tesuturilor de la aceste reziduuri sau chiar alte reactii adverse (alergii,soc anafilactic,etc)

Riscul de aparitie al acestor infectii nu e deloc scazut si potentialul de aparitie a focarelor de infectie din cauza reprocesarii incorecte ramane o problema importanta de sanatate publica. In tara noastra e o problema si cu raportarea acestor cazuri. Numarul de infectii este adesea necunoscut!

Dar in timpul spitalizarii, un pacient care capata o asemenea infectie, daca nu este izolat, tratat corespunzator, iar personalul medical nu face manevrele de ingrijire corecte, exista riscul de infectare incrucisata, adica si alti pacienti din salonul lor sau din alte saloane pot avea aceeasi infectie. Inchipuiti-va ca un cadru medical nu se spala bine pe maini dupa ce a ingrijit pacientul deja infectat si duce infectia la alt pacient.

In acest context ar trebui o mai buna colaborare intre toate institutiile statului si nu numai, pentru a constientiza toti existenta acestei probleme sensibile! Ma refer la institututiile de sanatate publica, unitatile medicale, personalul de ingrijire in sanatate , organizatiile de acreditare, organizatiile profesionale, agentiile guvernamentale, producatorii, distribuitorii si in primul rand CONSTIINTA fiecaruia dintre noi!